Verandering start met het durven tonen van wie je bent. Dat bewijst Untold Asian Stories, dat met Queer Asian Month de Diversity Award won tijdens Sparkle 2025. Deze prijs erkent initiatieven die een uitzonderlijke bijdrage leveren aan LGBTI+ inclusie binnen bedrijven, scholen en de bredere samenleving. Met Queer Asian Month bracht Untold Asian Stories de unieke ervaringen van queer Aziatische mensen in België onder de aandacht en gaf de gemeenschap een zichtbare stem.
Het initiatief combineerde verhalen, kunst en gesprekken om vooroordelen te doorbreken en meer begrip te creëren. Niet alleen als steun voor de community zelf, maar ook als signaal naar beleidsmakers om meer oog te hebben voor diversiteit binnen diversiteit. Na de awardshow spraken we met Ann van Untold Asian Stories over de impact van Queer Asian Month, de reacties en de plannen voor de toekomst.
Het was een sprong in het diepe. We hadden geen flauw idee hoeveel mensen we zouden bereiken. Zouden er tien mensen komen? Honderd? Duizend? We wisten alleen dat er een enorme nood was. We hebben jarenlang gezocht naar queer Aziatische mensen in België, maar ze waren nauwelijks zichtbaar. Dus dachten we: we doen het gewoon. We springen, en we zien wel hoe we landen.”
Dankzij de steun van Queer Leuven en kunstencentrum Trill kon het initiatief groeien. “We organiseerden onder andere een open mic, en plots stonden daar veel meer mensen dan we ooit hadden durven dromen. Mensen die wilden luisteren, mensen die hun eigen verhaal wilden delen. Dat was het moment waarop we beseften: dit is nodig.”
“De reacties waren ongelooflijk warm. De queer gemeenschap in het algemeen kwam luisteren en werd geraakt door wat ze hoorden. Er was veel herkenning, veel emotie.”
Voor queer Aziatische mensen zelf was de impact nog groter. “Er was zoveel blijdschap. Het gevoel van: eindelijk is er een ruimte voor ons. Eindelijk worden onze verhalen gehoord.” Om die reden organiseerde Untold Asian Stories ook safe spaces, waar mensen vrijuit konden praten over thema’s zoals uit de kast komen bij familie, queer zijn in hun land van herkomst. En het vinden van een gemeenschap hier in België.
“Wanneer mensen denken aan de queer community, denken ze vaak automatisch aan witte queer mensen. Terwijl diversiteit binnen diversiteit net zo belangrijk is,” legt Ann uit. “Queer Aziatische mensen balanceren vaak tussen twee werelden: die van hun culturele achtergrond en die van de bredere LGBTI+ gemeenschap. Die dubbele uitdagingen worden vaak over het hoofd gezien.”
Untold Asian Stories wilde hier verandering in brengen. “We wilden een ruimte creëren waar queer Aziatische mensen zich gezien voelen. Een plek waar hun verhalen centraal staan, want die verhalen worden nog te weinig verteld.”
“Er waren er zoveel,” zegt Ann. “Er was het verhaal van een non-binaire persoon die opgroeide in China en nu in België woont. De gedachte aan hoe moeilijk het moet zijn geweest om in zo’n omgeving queer te zijn, raakte iedereen diep.”
Maar er was ook plaats voor trots en kracht. “Onze dragbrunch, bijvoorbeeld. Een show met alleen maar Aziatische dragartiesten. Mensen denken bij drag niet meteen aan Aziatische performers, maar ze zijn er. We hebben een hele zaal gevuld, een hele show gecreëerd. Dat was een krachtig statement.”
“Het belangrijkste is het gevoel van gemeenschap. Het besef dat je niet alleen bent. Ons eerste event ooit had dertig, veertig mensen, en voor velen was dat de eerste keer dat ze met zoveel queer Aziaten samen waren. Dat was magisch.”
Untold Asian Stories organiseert publieke events, panels en gesprekken, maar volgens Ann ligt de grootste impact in het creëren van een veilige plek. “Het gevoel dat je niet meer alleen bent, dat je een netwerk hebt, dat is het waardevolste wat we kunnen bieden.”
Ann lacht. “Veel! Concreet organiseren we binnenkort een boekvoorstelling van twee Aziatische auteurs die kinderboeken schrijven. We hebben ook een panelgesprek gepland rond de Internationale Dag tegen Racisme.”
Daarnaast werkt Untold Asian Stories samen met Muntpunt om Aziatische auteurs in de kijker te zetten. “We hebben een lijst samengesteld van boeken die de moeite waard zijn om te lezen. En natuurlijk blijven we brainstormen over nieuwe initiatieven. Twee maanden geleden zaten we samen met onze actieve leden, en het queer thema kwam heel sterk naar voren. We willen hier nog veel meer mee doen.”
“We zijn actief in heel Vlaanderen, maar veel van onze activiteiten vinden plaats in Leuven, Gent, Antwerpen en Brussel. We hebben geen vast centrum, maar werken als collectief: als iemand iets wil organiseren, kijken we samen hoe we dat kunnen ondersteunen.”
“Eerlijk? Dat we blijven groeien. Dat nog meer queer Aziatische mensen hun weg naar ons vinden. Dat we nog meer verhalen kunnen vertellen en gemeenschappen kunnen verbinden. Want dit is pas het begin.”
Meer weten over Untold Asian Stories? Bezoek hier hun website.