Lifetime Achievement Award 2023: Fonds Suzan Daniel

Fonds Suzan Daniel wint de Lifetime Achievement Award! 

Naar jaarlijkse gewoonte reiken wij de çavaria Awards uit! De çavaria Awards werden zaterdag 27 januari 2024 uitgereikt tijdens Sparkle  – het jaarlijkse LGBTI+ feest van çavaria. Tijdens onze awardshow vierden we samen prachtige initiatieven uit 2023 en keken we hoopvol vooruit naar 2024. We zetten daarmee LGBTI+ initiatieven in de bloemetjes die het voorbije jaar serieus bijgedragen hebben aan een maatschappij waar iedereen zichzelf kan zijn.    

De Lifetime Achievement Award reiken we uit aan iemand wiens leven in het teken staat van de LGBTI+ community. Dit jaar gaat die naar: Fonds Suzan Daniel.

Wat betekent deze award voor jullie? 

Een enthousiaste Bart Hellinck (hij/zijn): “Het geeft een heel raar gevoel om nu reeds een Lifetime Achievement te mogen ontvangen. Met ons fonds werken we namelijk voor de eeuwigheid. Het is voor ons dus enigszins vreemd om amper drie decennia na de oprichting al te spreken over lifetime. Maar wij zijn natuurlijk bijzonder tevreden met deze erkenning.” 

Waarom is er nood aan een archief van de LGBTI+ community? 

Bart Hellinck: “LGBTI+ personen zijn niet nieuw in onze maatschappij. Wat wel verandert is de wijze waarop de maatschappij daar mee omgaat, maar ook de manier waarop de community zichzelf benoemt. Het is de taak van de geschiedenis om deze evoluties te erkennen en te begrijpen. Bronnenmateriaal is hiervoor de belangrijkste schatkamer. Dat proberen wij te verzamelen en te koesteren. Zo kan het, rekening houdend met privacy, getuigen hoe het vroeger was, hoe het nu is en hoe het misschien in de toekomst zal zijn.” 

De perceptie van archieven is dat het suffe, donkere ruimtes zijn waar stapels documenten stof liggen te vergaren. 

Bart Hellinck: “Dit is niet zo voor ons Fonds: vaak doen historici een beroep op ons en gebruiken zij onze collectie als studiemateriaal.  Verder leveren we ook bijdragen voor tentoonstellingen.  Momenteel loopt “Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa” in Kazerne Dossin in Mechelen. Tot voor kort was er de tentoonstelling in het Huis van Alijn. Een belangrijk deel van het archief zal echter nog decennia gesloten blijven om privacy-redenen. Naast boeken, folders en allerlei voorwerpen, hebben we ook meer persoonlijke zaken zoals liefdesbrieven. De auteurs ervan zitten niet meteen te wachten op de openbaarmaking van hun intieme schrijfsels… ” 

De werking van het fonds wordt gedragen door vele vrijwilligers…. 

Bart Hellinck: “Inderdaad, tot voor kort waren er alleen maar vrijwilligers, vandaag hebben we één part-time medewerker. Met veel liefde, kennis en geduld hebben wij samen een archief opgebouwd dat momenteel 450 lopende meter groot is. Een titanenwerk. Voor de opslag van de collectie kunnen we gelukkig beroep doen op gespecialiseerde centra en universiteiten. Recent is er ook een digitaal archief bijgekomen. Dit alles doen we zonder enige overheidssteun.”  

I have a dream? 

“…dat het Fonds niet iets is van een klein groepje mensen maar dat het een project van ons allen moge zijn, gedragen door onze community. Dat het een getuige wordt van de enorme diversiteit van onze gemeenschap. Dat is vandaag nog niet het geval maar we bouwen geduldig verder.”  

Meer weten over Fonds Suzan Daniel. Ontdek hier hun website.