Diversity Award 2023: Stad Gent

Stad Gent wint Diversity Award!

Naar jaarlijkse gewoonte reiken wij de çavaria Awards uit! De çavaria Awards werden zaterdag 27 januari 2023 uitgereikt tijdens Sparkle  – het jaarlijkse LGBTI+ feest van çavaria. Tijdens onze awardshow vierden we samen prachtige initiatieven uit 2023 en keken we hoopvol vooruit naar 2024. We zetten daarmee LGBTI+ initiatieven in de bloemetjes die het voorbije jaar serieus bijgedragen hebben aan een maatschappij waar iedereen zichzelf kan zijn.   

De Diversity Award reiken we uit voor het meest LGBTI+ inclusieve initiatief van bedrijven, scholen en  individuen. Dit jaar gaat deze award naar: Stad Gent. Ontdek hier hun verhaal. 

IMG_6399 kopie

Waarom is er een specifiek personeelsbeleid voor LGBTI+ medewerkers bij de Stad Gent? 

 

“Uit een bevraging van de personeelsleden bleek dat daar echt wel nood aan was en dat er nog één en ander fout liep. We hadden een strategisch kader diversiteit en inclusie waarvoor financiële middelen beschikbaar waren en dat politiek gesteund werd, maar dat was nog iets te vaag”, vertelt Tilke Wouters (die/hun), Beleidsexpert diversiteit en inclusie bij de Stad Gent. “We hebben nog heel wat plannen. Het beleid dat we hebben is best uitgebreid, en alles realiseren heeft tijd nodig. Er zijn verschillende implementatiefases. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met de opties te bekijken voor genderinclusief sanitair, genderinclusieve communicatie, safe spaces voor de medewerkers, sensibilisering over kruispuntdenken en bondgenootschappen.”  

“We zijn bijzonder fier. Wij zijn de eerste stad of gemeente die zo’n onderbouwd beleid voor zijn LGBTI+ medewerkers uittekent. Wij hopen dat wij andere overheden inspireren en dat zij ons voorbeeld volgen.” 

Een dergelijk project is een titanenwerk…. 

Hafsa El-Bazioui (zij/haar), Schepen van Personeel van Stad Gent: “De stad is inderdaad een groot bedrijf met 6.900 werknemers met verschillende etnische en religieuze achtergronden. Hiervoor een actieplan opstellen is een hele opgave, maar wij geloven in een common ground”. 

Ondervinden jullie niet te veel weerstand?  

Hafsa El-Bazioui: “Het is jammer dat we de vanzelfsprekendheid van inclusie nog moeten uitleggen. Ons personeelsbestand is een weerspiegeling van de samenstelling van de maatschappij. Wij krijgen dus ook met weerstanden te maken. Micro-agressie op de werkvloer komt spijtig genoeg nog voor”. 

Waarom werd dit initiatief gekozen als winnaar van de Diversity Award? 

 

Kaj Poelman (hij/zijn), beleidsmedewerker bij çavaria: “Het was bijzonder moeilijk om te kiezen tussen de vele waardevolle projecten die we ontvingen. Maar we moeten nu eenmaal een keuze maken. Hun personeelsbeleid zorgt er voor dat LGBTI+-medewerkers zich thuis kunnen voelen en dat ze welkom zijn.  Dat is heel belangrijk. Ik deel met hen de hoop dat initiatief anderen inspireert hetzelfde te doen”. 

 

Meer weten over het Gentse LGBTQIA+ beleid? Ontdek er alles over op hun website.