Naar jaarlijkse gewoonte reiken wij de çavaria Awards uit! De çavaria Awards werden zaterdag 28 januari 2023 uitgereikt tijdens Sparkle – het jaarlijkse LGBTI+ feest van çavaria. Tijdens onze awardshow vierden we samen prachtige initiatieven uit 2022 en keken we hoopvol vooruit naar 2023. We zetten daarmee LGBTI+ initiatieven in de bloemetjes die het voorbije jaar serieus bijgedragen hebben aan een maatschappij waar iedereen zichzelf kan zijn.
Blik samen met ons terug en ontdek het verhaal van de winnaars.
We deelden 3 awards uit:
Op deze pagina ontdek je winnaars van de çavaria Awards, alsook wat meer informatie over elke winnaar en een overzicht van alle genomineerden.
De Diversity Award reiken we uit voor het meest LGBTI+ inclusieve initiatief van bedrijven, scholen, individuen… Dit jaar gaat die naar: Transgender Infopunt!
‘Ik ben de link tussen het CAW en het Transgender Infopunt (TIP). TIP is een onthaal-, informatie- en kenniscentrum voor iedereen die vragen heeft rond het trans thema. We merkten dat heel wat mensen aan het begin van een mogelijke sociale en/of medische transitie vragen hebben over hoe ze dat best aanpakken.’ – Melanie Verbeke, medewerker TIP.
TIP ontwikkelde voor hen een zorgbrochure die een beknopt overzicht geeft van alle zorgopties in Vlaanderen. Door de stijgende nood aan meer informatie over het thema in andere talen, vertaalden ze die ook in zes extra talen. Elke vertaalde brochure werd nagelezen door een native speaker uit de community op genderinclusieve taal.
‘Mensen beschouwen het TIP als betrouwbare bron. Als je dan via ons de info in de eigen taal kan lezen, is dat zeer waardevol.’
Bpost werkt aan het verbeteren van diens inspanningen op het gebied van diversiteit en inclusie, inclusief het aantrekken en behouden van werknemers uit alle lagen van de bevolking. Die werknemers moeten zich gezien, betrokken en beschermd voelen op het werk. Het hebben van een veilige ruimte op de werkplek draagt bij aan een positieve werknemerservaring en betrokken medewerkers.
Voor bpost zijn diversiteit, rechtvaardigheid en inclusie belangrijke waarden en is het omarmen van veilige ruimtes prioriteit één. En dat geldt dan ook voor de LBGTQIA+ gemeenschap binnen het bedrijf.
Onder het motto ‘je leert elkaar het beste kennen op vakantie’, nodigt Philippe Geubels elke week gasten uit in zijn vakantiehuis in Chiny. In seizoen 2 van Taboe, ging Philippe een week naar de Ardennen met vier mensen van de LGBTI+ community: Jenna, Samuel, Sem en Emmanuelle.
Philippe leert hen en hun verhalen kennen, en ontdekt dat er nog steeds veel onbegrip in de naaste omgeving heerst.
Taboe is een productie van Panenka.
De Community Award reiken we uit voor de meest hartverwarmende activiteit van onze lidverenigingen. Dit jaar gaat die naar: de Rainbow Ambassadors!
De RainbowAmbassadors willen ervoor zorgen dat LGBTI+ senioren een mooie toekomst hebben. Daarom stelden ze een Manifest op waarmee ze naar buiten komen. Het Manifest beschrijft de huidige situatie van onze senioren en bevat enkele eisen.
‘We vragen een “non-discriminatie clausule” waarin LGBTI+ senioren vermeld worden en waarin staat dat iedereen die ook maar iets met senioren te maken heeft vormingen moet krijgen. Wij vragen om zoveel mogelijk een referentiepersoon aan te duiden in instellingen en organisaties. Zo kunnen we garanderen dat er de volgende jaren systematisch werk gemaakt wordt van onze eisen. Daarvoor is voldoende budget nodig.’ – Maggy Doumen, co-voorzitter RainbowAmbassadors.
‘Wij getuigen vanuit onze eigen ervaringen, brengen de problematiek onder de aandacht en trachten organisaties door te verwijzen naar de juiste instanties.’
Het Roze Huis, Antwerp Pride en Unia werkten samen met kunstenaar Paul Harfleet aan een uniek viooltjessymbool voor het project ‘Zaak Zonder Haat’. Wie dit symbool in Antwerpen ziet bij de ingang van een horecazaak, weet dat iedereen welkom en veilig is in die zaak, los van gender- en seksuele diversiteit.
De e-learning geeft basiskennis over geaardheid en gender, maar geeft ook praktische tips over hoe om te gaan met situaties waarbij het fout gaat. Çavaria (via KLIQ), Lokale Politie Antwerpen en Unia ontwikkelden deze speciale training. Om het viooltje te verdienen, moet de horecazaak een e-learning volgen.
Wel Jong organiseerde het allereerste LGBTQ+ congres voor jongeren en jeugdwerkers van België: het ‘Wel Jongerencongres’ (WJC). Via sport, spel, talk en debat zette ze in op het ontmoeten van andere LGBTQ+ jongeren en partners uit onze community, in een veilige en vertrouwde omgeving. Ook het jeugdwerk kwam aan bod. Jeugdwerkers kregen de kans om elkaar te ontmoeten, te inspireren en (tegen) te spreken tijdens de jeugdwerkdag op het WJC.
Meer dan driehonderd jongeren en jeugdwerkers onderdompelen in een bad vol fun, kennis, community en Wel Jong-liefde, dát was het Wel Jongerencongres.
De Lifetime Achievement Award reiken we uit aan iemand wiens leven in het teken staat van de LGBTI+ community. Dit jaar gaat die naar: Nancy en Hassan Jarfi!
Tien jaar geleden verloren Nancy en Hassan Jarfi hun zoon Ihsane. Ihsane werd in 2012 vermoord omdat hij homo was. Zijn moordenaars werden opgepakt en veroordeeld. Voor het eerst in de Belgische geschiedenis werd homofobie als verzwarende omstandigheid ingeroepen. Ihsanes dood wakkerde veel protest aan in ons land en nog steeds vindt er jaarlijks een herdenkingsmars plaats. Zodat we het niet zouden vergeten. Want ook nu is LGBTI+ foob geweld pijnlijk actueel en zijn er nog teveel mensen die hier slachtoffer van worden. De ouders van Ihsane richtten na zijn dood een stichting op om te strijden tegen discriminatie die leidt tot haat en geweld. En dat doen ze tot op de dag van vandaag.
‘Toen we Ihsane moesten begraven, heb ik hem beloofd dat ik hem de waardigheid zou geven die hij niet gekend heeft toen hij nog in leven was. En ik wil mijn belofte aan hem houden zolang ik de capaciteit heb om dat te doen.’